26-10-09

Markiezenhof

Markiezenhof Bergen op Zoom, Brabant

 

Het Markiezenhof is een laatgotisch stadspaleis in Bergen op Zoom, residentie van de Heren en later de Markiezen van Bergen op Zoom. Tegenwoordig vinden er hier tentoonstellingen en evenementen plaats.

Het is een rijksmonument en behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

Dit paleis werd aan het einde van de 15e eeuw (1485) gebouwd door de Mechelse bouwmeesters Antoon I Keldermans en Rombout II Keldermans, leden van de Mechelse familie van architecten Keldermans, in opdracht van Jan II van Glymes, heer van Bergen op Zoom. De Heren van Bergen woonden hiervóór voornamelijk in het kasteel te Wouw. Het Markiezenhof, of 'het Hof van Bergen' zoals het zou heten, moest waardig genoeg zijn om hoge gasten in te ontvangen omdat Bergen op Zoom een steeds belangrijkere handelsstad werd.Het zou één van de mooiste laat-gotische stadspaleizen van West-Europa worden. Het heeft een imposante voorgevel met rode vensterkorven. In de hofzaal staat de 15.000 kg wegende Christoffelschouw uit 1521 ontworpen door de beeldhouwer Rombout Keldermans. Hier ontvingen de heren en markiezen hun gasten. In 1511 was het paleis voltooid. Heer Jan II heeft de voltooiing zelf niet meer kunnen meemaken; hij overleed in 1494.

Het Markiezenhof kwam eind 17de eeuw in handen van buitenlandse vorstenhuizen. In 1698 was François Egon de la Tour d'Auvergne de laatste markies die in het Markiezenhof woonde. Hij liet het paleis naar zijn tijd moderniseren. Daarbij werd de arcade dichtgemetseld, de toren werd ingekort en de achtergevel werd opgetrokken in klassieke Franse stijl. De laatste markiezen die Bergen op Zoom had kwamen nog amper in het Markiezenhof omdat ze op andere plaatsen in Europa woonden. Toen er in 1795 een einde kwam aan het markiezaat van Bergen op Zoom, legde het Franse leger beslag op het Markiezenhof en werd het paleis gebruikt als militair hospitaal. Vanaf 1815 werd het Markiezenhof een kazerne.

Tijdens de kazernejaren raakte het paleis in zwaar verval. In de jaren '60 van de 20e eeuw werd begonnen met de restauratie van het Markiezenhof. De binnenplaatsen werden naar de oorspronkelijke stijl gerestaureerd, zoals bij de bouw in de 15e eeuw. De arcades gingen weer open en de paleistoren werd weer in ere hersteld. Ook de Franse tuingevel en de tuin werden gerestaureerd.

In 1987 werd het gerenoveerde Markiezenhof door Koningin Beatrix geopend. Van 2008 tot oktober 2009 werd het opnieuw verbouwd en werden onder meer de stijlkamers gerenoveerd. Op 25 is de officële heropening.

Bron bovenstaande tekst: wikipedia

 

Ik was hier op 25 oktober jl. samen met mijn ouders tijdens de officiele heropening.

Normaal gesproken zou dit niet direct mijn keus zijn om dit te bezoeken maar op uitnodiging van mijn ouders ben ik hier eens een kijkje gaan nemen.

Wat een historie, kunstwerken en mooie bouwstijlen. Dus conclusie: een topdag voor een hobbyfotograaf.

 

 

P1. "Vanaf de binnenplaats gezien kijkend naar de ingang van de Markiezenhof"

 

decoration

 

 

P2. "Op de binnenplaats, omhoog kijkend"

 

decoration

 

 

P3. "Prachtig ingerichte vertrekken, waar de geschiedenis tot leven komt, ik zie de Markiezen daar al helemaal zitten"

 

decoration

 

 

P4. "Het Proces tegen Tanneke Driessen"

Als je hier goed bij nadenkt en onderstaande tekst, die ook rechts op de foto te zien is, tot je neemt dan schieten woorden tekort....

Tekst: Het proces tegen Tanneke Driessen

Onder zware lichaamelijke pijn kan een mens alles bekennen. Ook al betekent dit zijn of haar doodsvonnis. Tanneke Driessen uit Wouw(Noord Brabant) weerstaat de pijn van twee folteringen. Toch wordt zij veroordeeld voor de brandstichting en bekent zij het misdrijf alsnog. Tanneke wordt in 1737 aan de wurgpaal ter dood gebracht.

 

decoration


P5. "Een andere binnenplaats die je betreed vanuit één van de vertrekken, een mooi aangelegde tuin met een mooi bordes en een pas gerenoveerd deel van de Markiezenhof"

 

decoration

 

 

Commentaren

Mooie en boeiende fotoreeks van het Markiezenhof. Het enige dat ik ooit zag van Bergen op Zoom was het politiebureel om 4 u 's nachts om een hond op te halen ... de enige die me aansprak was een drugrunner ... toen ik hem het poltiekantoor vroeg, was hij vrij snel verdwenen ... dus voor mij geen markiezenhof ... de hond heb ik nog !!

Gepost door: Erwin | 27-10-09

DE MOEITE Ik hou daarvan zo van gebouwen met een geschiedenis.
Ziet er heel sterk de moeite uit, fijn dat ze dit heropend hebben.
Heel mooie reportage ook, niets op aan te merken op deze foto's.

Gepost door: pieterbie | 27-10-09

Ziet er zeker de moeite uit om eens een bezoekje te brengen

Gepost door: Etje | 27-10-09

Het bezoekje leverde enkele mooie plaatjes op.
De gedekte tafel is mooi!

Gepost door: Danny | 27-10-09

mooie reeks met intressante uitleg..

Mijn voorkeur gaat naar p2

Gepost door: willy | 27-10-09

Lekker gaan wandelen, dit weekend, zie ik. Ik vind die interieurs wel protserig en ongezellig. Maar ja, ik ben geen markiezin :-) En dat verhaal van Tanneke - schandalig hé. In elke tijd zijn er wel beulen te vinden om anderen te martelen (Guantanamo...). Leren we dan nooit bij?

Gepost door: Paule | 27-10-09

Prachtige beelden die zijn zeker met een groothoek genomen, en die scherpte diepte prachtig.
Groetjes

Gepost door: Jean | 27-10-09

Heey Jean,

Om ff op je vraag terug te komen van die groothoeklens, ik gebruik op mijn toestel geen extra lenzen. Mijn bereik is van 28-504mm en dat zit standaard op mijn camera. Maar ik moet zeggen dat geeft zoveel meer mogelijkheden, jij hebt dit goed gezien.
:)

Gepost door: Eric | 27-10-09

Prachtige foto's van ons Markiezenhof!
Erg attent van u om deze prachtige foto's met ons te delen.
Wij wensen u nog veel succes met het fotograferen.
Lilian Ruzius
Historisch Centrum Het Markiezenhof

Gepost door: Lilian Ruzius | 28-10-09

De commentaren zijn gesloten.