30-11-09

Frankenstein

Frankenstein

 

Het filmmonster en zijn volgelingen

Er is een groot verschil tussen het beeld dat de massacultuur van Frankenstein presenteert en de roman die daarvan het uitgangspunt vormt. Shelleys Frankenstein bestaat ruim 175 jaar maar wordt zelden nog gelezen. De roman is ondertussen bedolven onder de toneelversies, pastiches en parodieën, verfilmingen en stripversies.

Het thema echoot door in het werk van auteurs als George Bernard Shaw. Pinokkio heeft veel gemeen met het monster, evenals Eliza Doolittle in My Fair Lady. En de succesvolle griezelfilm The Addams Family is er ook schatplichtig aan.

Mel Brooks' Young Frankenstein (1974) toont het cliché 'Frankenstein' (het monster dus) zoals velen hem zien: het Duitsche karakter, met de waanzinnige baron & professor met zijn pseudo-Duitse accent die in een voorvaderlijk gotisch kasteel huist, geassisteerd door een gebochelde knecht, begraafplaatsen leegrooft om een monster te construeren en dat vervolgens met een gigantisch onweer tot leven te wekken. Terwijl Frankenstein op en top Brits is. Wel dient opgemerkt dat Mary tijdens een bootreis naar Duitsland Burg Frankenstein had bezocht, een jaar voor ze het boek schreef.

Kenneth Branagh poogt in 1994 terug te keren naar het origineel en zich te keren tegen de mythe. De Duitse boeren laat hij weer opdraven, maar Victor Frankenstein is een idealistische student. De eenzaamheid en verstoting van het monster, hoe het zijn maker verwijt dat deze zich nooit heeft afgevraagd hoe het zou zijn, het leven van de nieuwe mens. Branagh laat het monster bij zijn geboorte zelf naakt oprijzen, anders dan Boris Karloff in de eerste filmversie uit 1931. Anderzijds negeert Branagh wel de historische context van de standen.

 

Bron bovenstaande tekst: wikipedia

 

 

 

decoration

 

 

Sommige zullen misschien afvragen waar deze foto gemaakt is. Het grappige is dat dit een gedeelte is van een spookhuis wat je op de kermis ziet. Deze pop van Frankenstein stond buiten de attractie en bewoog zo af en toe.

Een grappig gezicht en uiteraard weer een 'PhotoMoment'  Knipogen

 

 

Commentaren

hahaha, goed gezien !
Vooral dat z/w geeft Frankie extra sfeer.
En weer een klaar & duidelijke uitleg erbij :-)

Gepost door: Dirk | 30-11-09

Goed opgemerkt van je, en in kleur zou deze belange niet zo goed zijn

Gepost door: Etje | 01-12-09

argh.. ja leuke foto maar wat is en blijft het toch een engerd...

en wat de telepathie betreft... omdat ik iemand zocht op de homepagina... zag ik ook dat we beiden op dezelfde minuut stonden... met het maken van de foto 9.54... allez zeg... dat maak je toch niet vaak mee...

Ook voor jou een fijne dag hé... !
Gaby

Gepost door: Gaby | 01-12-09

De commentaren zijn gesloten.