22-12-09

HDR-project van start

HDR-project van start

 

Al geruime tijd kijk ik met verbazing naar de resultaten die sommige bloggers behalen met HDR-fotografie (High Dynamic Range). Deze manier van foto's maken en bewerken naar een HDR-foto was voor mij nog helemaal nieuw.

Het leek me daarom leuk om hier eens mee aan de slag te gaan. Heb gedacht om heirvoor een speciale cursus te gaan doen maar waarom zou ik het medium internet niet eens gebruiken om te kijken of ik daar ook mee uit de voeten kan.

Na veel speurwerk en verschillende sites waarop HDR-fotografie aan het licht word gebracht ben ik eens wat gaan experimenteren....

 

Korte intro:

 

HDR-fotografie

Wanneer je een HDR foto maakt, dan bestaat de opname uit meerdere foto's (minimaal drie foto's). Hierin zijn allerlei verschillende aspecten te vinden. Je hebt bijvoorbeeld verschillende belichtingstijden. Je kunt onderbelichten, maar ook overbelichten. De meerdere foto's in 1 opnamen worden later samengevoegd tot 1 foto (door middel van software, in mijn geval PhotoMatix Pro 3) waarin een combinatie zit van al die verschillende aspecten/belichtingen. Het voordeel van een HDR foto is dat je alle aspecten van een foto goed kunt belichten. Hieronder zie je een foto vanuit mijn dakkapel. Meestal belicht je of alleen de huizen en schuurtjes zelf of de lucht. Bij een HDR foto is dit dus beide optimaal belicht.

Je kunt HDR foto's ook gebruiken om de foto een getekend karakter te geven. Dan hoeft het niet volledig realistisch te zijn. Het geeft vaak een bijzondere sfeer aan je foto.

 

De basis

Zoals net al duidelijk is geworden maak je meerdere opnames voor 1 HDR foto. Je moet minimaal 3 opnames maken, om een HDR foto te kunnen creeeren. Binnen deze foto's vindt dit plaats door middel van 1 opname te onderbelichten (bijvoorbeeld -1), 1 opname te overbelichten (bijvoorbeeld +1) en 1 opname normaal te maken (0).

Hoe stel je zoiets dan in je camera in...... In mijn geval stel ik de camera in op Auto Bracket met 3 stops zoals hierboven weergegeven. De camera maakt dan automatisch 3 foto's achter elkaar.

Zie hieronder een uitgebreid voorbeeld:

 

Hier is de eerste foto -1 onderbelicht.

 

decoration


 

Hier de tweede foto normaal 0 genomen

 

decoration

 

 

Hier de derde foto +1 overbelicht

 

decoration


 

Je kunt ook meer dan 3 opnames maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 5,7 of meer opnames. Je maakt steeds meer opnames om de lichtverdeling te optimaliseren. Je bent dan nog meer aan het overbelichten of onderbelichten. Kortom: Hoe meer details je goed belicht wil hebben, hoe meer opnames je voor 1 foto maakt. Voor mij om te beginnen is 3 foto's wel voldoende. Later zal ik nog wel eens gaan experimenteren met 5 of 7 opnames.

Bij het maken van een HDR foto moet je een statief gebruiken. Je werkt namelijk met verschillende sluitertijden bij een HDR foto. Om trillingen te voorkomen is een statief echt noodzakelijk. Als je al een lichte trilling hebt , kan je foto al onscherp zijn.

Wat heel handig is om te gebruiken, zijn een draadontspanner of een afstandbediening. Ook wel remote genoemd. Je hoeft daarom niet aan je camera te komen en veroorzaakt geen trillingen. Je zult met je camera moeten werken in het programma diafragmavoorkeuze of de manuele modus. Voor elke opname moet het diafragma hetzelfde zijn. In mijn geval had ik geen remote of draadonstapnner dus ik heb de zelfontspanner gebruikt en ingesteld op 2 seconden.

 

De bewerking naar een HDR-foto


Er zijn verschillende softwareprogramma's die het maken van een HDR-foto ondersteunen. Denk hierbij aan Adobe Photoshop, Adobe Lightroom of PhotoMatix. Ongetwijfeld zijn er nog meer programma's maar ik heb mijn keuze beperkt en me ingelezen op de 3 bovenstaande programma's. Mijn keuze voor de eerste HDR-bewerking is gevallen op PhotoMatix Pro 3.

Na een online-handleiding gelezen te hebben ben ik aan de slag gegaan. Na wat stoeiwerk in dit programma is onderstaande foto mijn eerste HDR resultaat.

 

 

decoration

 

 

Helaas heb ik de foto's genomen met niet de ideale weers-/lichtomstandigheden. Ook de sneeuw zorgt ervoor dat het resultaat nog niet echt optimaal is. Wel heb ik nu kunnen proeven aan HDR-fotografie en dit zal zeker in de toekomst nog een vervolg krijgen.

Naar wat ik gelezen heb is het vaak erg mooi om foto's te nemen van een object wat tegen een mooie lucht (wolkformaties en blauwe stukken lucht) te zien is. De bewerking zal dan nog meer tot zijn recht komen.......

Ik kan eigelijk dan ook niet wachten tot er weer een heldere dag met hier en daar wat wolkformaties zijn om het effect van HDR beter te leren kennen. Al moet ik zeggen dat ik eigenlijk ook geen genoeg kan krijgen van die sneeuwfoto's......tja, je kunt maar een hobby hebben, hahaha

Wordt vervolgd!!!

 

Commentaren

Heel interessant.

Gepost door: Confusius | 22-12-09

Eric dat is wel bijzonder interessant....

ik kijk uit naar meer!

Gepost door: willy | 22-12-09

Super intressant juist een sprookje.
Groetjes

Gepost door: Jean | 22-12-09

toch is het perfect mogelijk om met één RAW een HDR te maken of zelfs met één JPEG opname. Niet alle software laat het toe, maar in een goed belichte RAW zit vaak héél wat meer dan je denkt. De postprocessing is eigenlijk het belangrijkste bij HDRi.

Gepost door: Erwin | 23-12-09

Dank je Erwin, zo leren we weer wat bij. Ik heb ook wel eens mezelf afgevraagd of het mogelijk is om van een gewone foto een HDR-foto te maken. Softwarematif zou dat mogelijk moeten zijn..... Dus dat was niet eens een gekke gedachte van me :)

Groet,

Eric

Gepost door: Eric | 23-12-09

Welkom bij de HDR club :-)
Alle begin is moeilijk, maar na wat oefenen en ervaring opdoen zal 't je wel lukken. 't mooiste HDR effect krijg je bij enorme lichtverschillen (een hoog dynamisch bereik). Bijvoorbeeld: een binnenshuis foto van een goed verlicht raam + de huiskamer. Hier is HDR echt toegewezen om er iets goeds van te maken. Je kan ook van 1 (raw) foto een HDR maken, als je die in Adobe Camera Raw verschillend belicht en opslaat als 16bits tiff.
't is een boeiende materie. Mag ik zo vrij zijn om het boek van Michael Freeman (High Dynamic Range) aan te bevelen. Uitgeverij Librero, isbn 978-90-5764-990-5. Veel succes

Gepost door: Dirk | 26-12-09

De commentaren zijn gesloten.