24-12-09

Kasteel Stapelen 2/3

Kasteel Stapelen 2/3

 

Het zuidelijke gedeelte van het kasteelcomplex bevat nog vele oude elementen. Zo heeft de ridderzaal nog de oorspronkelijke veertiende eeuwse kap en een tongewelf. De stenen muren van de gebouwen van deze vleugel ontstonden in de zestiende eeuw. De achtkante toren aan de oostzijde stamt uit de middeleeuwen, evenals de twee torens aan de westkant van het hoofdgebouw en de kapel die zich aan de zuidzijde bevindt. In deze kapel is nog een altaarstuk uit ongeveer 1600 dat de wapens van de familie Van Horne bevat.

 

decoration

 

De noordzijde van het kasteel is in de negentiende eeuw vrijwel geheel vernieuwd. Bij opgravingen in het kader van de restauratie van 1968, werden fundamenten van vroegere stallen gevonden op de plaats waar, tegen de westwand, in 1957 autoboxen werden opgetrokken. Voor de huidige zuidvleugel bleken nog meer gebouwen gestaan te hebben, zodat de binnenplaats vroeger beduidend kleiner moet zijn geweest. De zuidvleugel bleek op een zandplaat gefundeerd te zijn, maar de noordzijde is gebouwd op opgehoogde grond. Het kan dus zijn dat de zuidvleugel in de eerste jaren van zijn bestaan direct aan het riviertje de Dommel heeft gestaan.

 

decoration

 

Er is een legende verbonden aan kasteel Stapelen. Kort voor het jaar 1400 werd door priester Eligius, die in de kapel de mis opdroeg, witte geconsacreerde wijn gemorst op het altaarkleed. Er verscheen op dit kleed een rode vlek, die er niet meer uitgewassen kon worden. De priester hield deze kwestie tot op zijn sterfbed geheim, waarna hij het vertelde aan de toenmalige kasteelheer Willem van Merheim. Deze kreeg van de geestelijkheid toestemming de doeken aan het volk te tonen, waaruit ten slotte in Boxtel de jaarlijkse bloedprocessie op de eerste zondag na Pinksteren is voortgekomen.

 

decoration

Commentaren

Eric heerlijke winterfoto's van dit kasteel..

alvast, een deugddoende Kerst
voor jezelf en je familie.

Gepost door: willy | 24-12-09

Vrolijk Kerst Eric! En bedankt voor de mooie foto's!

Gepost door: Danny | 24-12-09

Prachtige foto's.

Een fijne kerst gewenstwwgtj

Gepost door: Etje | 25-12-09

Beautiful winterland scenes, Eric. Happy Christmas to you!
Janice.

Gepost door: Janice | 26-12-09

Toch wel prachtige foto's hoor. Perfecte witbalans, mooie diepte en de wintersfeer heb je mooi gevat.
Leuke uitleg trouwens, daar snoep ik van :-)

Gepost door: Dirk | 26-12-09

Een hele mooie winterreeks. De middelste springt er voor mij het meeste uit.

Gepost door: Richard | 26-12-09

De commentaren zijn gesloten.