10-05-10

True Colors

True Colors (Graffiti)

 

Voor de één een verrijking voor de ander vervuiling...........

 

Deze serie maakte ik tijdens een wandeling van Boxtel, via Liempde, weer terug naar Boxtel. Tijdens mijn route kwam ik langs een brug waar de A2 over het Duits Lijntje loopt. Hier trof ik onderstaande kleurenspectakel aan......

Een feest voor de fotograaf :)

 

 

Graffiti is het op straat of op een andere min of meer openbare plaats met verf of verfstift (ook wel paintmarker genoemd) aanbrengen van mededelingen of afbeeldingen. Vaak wordt graffiti in verband gebracht met vandalisme. Graffiti bestaat echter ook als kunstvorm. Het woord "graffiti" betekent "krasjes" en is de meervoudsvorm van graffito, het verkleinwoord van graffio (kras, krab). Het komt van het Latijnse werkwoord graffiare (krassen, krabben) dat weer komt van het Griekse werkwoord graphein (inkrassen, schrijven, graveren).

 

decoration

 

Graffiti is eigenlijk van alle tijden. Er is zelfs een aanleunend spreekwoord over: gekken en dwazen schrijven hun naam op muren en glazen. Het volk van de Vandalen was al bekend om zijn graffiti. De Romeinen uit de klassieke oudheid schreven ook in hun eigen muren en op monumenten. In Rome is er graffiti gevonden die de Vikingen daar hebben aangebracht.

 

decoration

 

Eind van de jaren zestig nemen New Yorkse jongeren de gewoonte over van de straatjeugd uit Philadelphia om met een viltstift hun schuilnamen vliegensvlug op treinstellen en op metro's te plaatsen. Die handtekening wordt de tag genoemd. Een Throw-up is een grote uitgewerkte tag met een of twee kleuren. In New York werd de viltstift al snel vervangen door de spuitbus en het metrostel werd de ideale drager om een miljoenenpubliek te bereiken. Naar gelang de grootte der schildering op de treinen onderscheidt men; All-overs, Top-to-bottom, Window-down of End-to-end. Een volledig beschilderde wagon, ramen inclusief noemt men een Whole car piece. Maar er zijn ook Double whole car (ook wel married couple genoemd) pieces gemaakt die bestaan uit twee Whole car pieces.

 

decoration

 

Graffiti op straat wordt meestal gemaakt met behulp van spuitbussen met verschillende kleuren verf. Het zijn vaak korte teksten en afbeeldingen, variërend van tags (korte parafen waaraan de maker door zijn collega's wordt herkend) tot pieces (grotere, met kunstzin uitgevoerde afbeeldingen). Vaak ziet men tientallen tags die dicht bij elkaar zijn neergezet. Er zijn duidelijke stijlen te herkennen. Er is zeker sprake van een ondergrondse graffiti-subcultuur. Tegenwoordig is in Nederland vrijwel overal graffiti aan te treffen.

 

decoration

 

In de loop der jaren is graffiti deels vanuit het illegale circuit gedeeltelijk als geaccepteerd verschijnsel in de maatschappij terechtgekomen. Zo bevinden zich graffiti-uitingen bij wijze van kunstuiting in meerdere scholen en clubhuizen. Ook wordt een speciale vorm van graffiti, reverse grafitti steeds meer gebruikt als vorm van buitenreclame. Op meerdere plaatsen zijn graffitiworkshops te volgen, waaronder in buurthuizen en tijdens festivals.

 

decoration

 

Commentaren

Op plaatsen waar het mag vind ik het verfrissend. Beter dan kale betonnen platen meters ver. Het is een kunst op zich. Je hebt er mooie foto's van gemaakt.

Gepost door: Joke | 10-05-10

Graffiti Ik ben van de zelfde mening als Joke. Prachtige reeks.
Als je interesse hebt, je moet ook eens naar Doel gaan. Alles is daar nu vol graffiti ;-)

Gepost door: Johnny De Ceulaerde | 10-05-10

deze graffiti valt super goed mee....schoon dinges bij

Gepost door: Anne | 10-05-10

Je weet kunst van kunst te maken!
Gr.
P-TER

Gepost door: P-TER | 10-05-10

Ben er geen tegenstander van hoor, en zeker niet zoals jij het hiet toont

Gepost door: Etje | 11-05-10

Hele mooie graffiti... Ik vind dat altijd mooi. Op sommige terreinen fleurt dat net de buurt op (zoals in grauwe, kille stations bvb)...
en zelfs in de natuur zoals die onderste graffiti ... !!

(ik heb je site op mijn bureaublad gezet want haha ik vind je anders niet goed terug als je niet in de top 30 staat :-) )
groetjes
Gaby

Gepost door: Gaby M. | 11-05-10

mooie serie...

graffiti kan kunstig zijn, maar kan wel niet overal..

Gepost door: willy | 11-05-10

Graffiti ? Als t mooi gedaan is heb ik er totaal geen probleem mee. Zitten echte kunstenaars tussen die spuiters. Jouw foto-serie kan zo aan de muur in n galerij voor moderne kunst. Hééél knap ! En de eerste vind ik zelfs zoooooo goed dat die bij mij aan de muur mag !
Grtz,

Gepost door: AmaZony | 11-05-10

knap werk Heel knap werk van die artiest(en) vind ik.

Gepost door: pieterbie | 11-05-10

Dat heb je heel kunstig gebracht, de kleuren spatten van mijn scherm, heel gave uitsnede's. Die kunnen zo aan de muur !

Gepost door: Dirk | 14-05-10

Laatst hoorde ik van een amateurfotograaf dat zijn materiaal door de politie in beslag was genomen. Daar zat een heel verhaal achter: hij had graffitispuiters aan het werk gezien en was daar foto's van gaan nemen. Maar hij verloor er zijn gsm, en toen hij dat merkte en een uurtje later terugkwam om hem te zoeken, was de politie daar. Die hechtten weinig geloof aan zijn verhaal en hij moest alles afgeven.
Moraal: best wachten met foto's nemen tot de verf droog is! ;-)

Gepost door: Mick Mc.Enmon | 17-05-10

Super om te fotograferen is 'mooie' graffiti!
Fijn gebracht!

Gepost door: caitlin | 21-05-10

Jammer alleen dat er nou net bij de eerste piece een piemel bijgekliederd is en nog jammerder dat deze nou net in het detail terug te vinden is..

Gegroet de artiest van de eerste foto..


Ohja en mocht er interesse zijn voor zoiets op jouw muur.. Laat je mail hier maar achter dan doe ik de rest :D..

Gepost door: Satu? | 15-09-10

De commentaren zijn gesloten.