20-11-10

GLOW - Eindhoven

GLOW

International Forum of Light in Art and Architecture
Eindhoven 2010 5de editie, thema: ‘(Re-)Discovering Eindhoven’


Door de inzet van CityDynamiek Eindhoven, veranderde van 6 tot en met 13 november 2010, het centrum van Eindhoven weer in een forum van interventies, installaties, performances en evenementen gebaseerd op het fenomeen kunstlicht.


EHVGlow002.jpg

Thema 2010: ‘(Re-)Discovering Eindhoven’

Als de nacht valt verandert het beeld van de stad. Een deken van daglicht dat alles in eenzelfde licht zet maakt dan plaats voor eilanden van licht. Fel verlichte etalages en gevels, lichtreclames, koplampen van passerende auto’s en verkeerslichten worden als signalen ervaren in een achtergrondruis: het schijnsel over straten, pleinen en paden veroorzaakt door de openbare verlichting. De nacht - hét domein van de fantasie en magie – in Eindhoven vormt het podium voor GLOW 2010.

 

EHVGlow001.jpg

‘(Re-)discovering Eindhoven’ zet bekende stedelijke ruimtes door middel van kunstlicht in een ander perspectief en belicht onverwachte plekken in de binnenstad. GLOW 2010 richt zich daarmee op locaties die de verbeelding van kunstenaars prikkelen. Bekende situaties krijgen een nieuwe betekenis en voor de bewoners van de stad worden plekken die onzichtbaar zijn of genegeerd worden vanwege hun obscure karakter door licht onthuld. Denk daarbij aan duistere hoekjes met afvalcontainers en schamele achterkanten van luxe winkelfaçades, met afvoerpijpen, airco’s, bewegingsdetectoren, beveiligingshekken en nooduitgangen. Overdag levenloos en oninteressant, in de nachtelijke uren zinnenprikkelend, onherbergzaam en soms onheilspellend. Deze locaties stimuleren de verbeeldingskracht van kunstenaars en inspireren ze in hun zoektocht naar de zichtbare en verborgen stedelijke identiteit.

EHVGlow003.jpg

‘(Re-)discovering Eindhoven’ toont de stad in andere gedaantes. De stad als ruimte voor retoriek, vertelling, herinnering, dialoog en zelfreflectie. GLOW 2010 toont kunstenaars die de betovering terugbrengen in de binnenstad door lichtobjecten toe te voegen aan het bestaande straatbeeld. Verleidingstechnieken en drama worden daarbij niet geschroomd. Andere kunstenaars bouwen aan hun eigen vertelling en maken daarbij gebruik van materialen die zij vinden in de omgeving. Een aantal gaat een dialoog aan met de omgeving door gebruik te maken van bestaande muurvlakken die dienst doen als reusachtige projectieschermen. Anderen buiten het interieur uit van een bestaand gebouw voor hun persoonlijke ontdekkingstocht.
Eén ding hebben allen gemeen. Op diverse locaties verschijnt iets dat van het gewone afwijkt, iets dat een verrassing kan zijn of wellicht een klein wonder. Iets dat opmerkzaamheid aantrekt en vasthoudt, als vreemd ervaren wordt en mogelijk niet direct te doorgronden is. Maar ieder kunstwerk zet gedachten en gevoelens over een plek in beweging met behulp van de magische kracht van licht.

Bron tekst: http://www.gloweindhoven.nl/

 

Een prachtig evenement wat veel fotografen vanuit heel Nederland en zelf van buiten Nederland trekt. Een wirwar van fotograferende mensen en statieven door de gehele stad. Dit was voor mij de eerste keer op dit evenement en ik kan het elke fotograaf aanraden hier volgend jaar van te komen genieten.

 

Commentaren

Prachtige foto's. Dat lijkt me een leuk evenement.

Gepost door: Fokkio | 20-11-10

prachtig om te zien,
ik ben het misgelopen maar wil er wel graag een keer bij zijn:-)

Gepost door: klaproos | 20-11-10

Een eerte blik op je blog, Eric... Schitterend... De 'echte' schittering moet nog véél mooier zijn ! Heel apart, heel speciaal !
Dankjewel om even langs te komen !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 20-11-10

We stonden klaar in Brussel met een ploegje amateurfografen, maar helaas, door de stortregens werd het Glow-evenement afgelast. 't zal hopelijk voor volgend jaar zijn.
Je Glow-foto's mogen er zeker zijn Eric

Gepost door: Dirk | 20-11-10

Kathedralen van licht in de oude hoofdstad van de gloeilamp...
Nu het evoluon tot het verleden behoort is er toch nog iets dat straalt !

Fijn w.e.

Erwin

Gepost door: Erwin | 21-11-10

prachtige beelden van dit bijzonder schouwspel...

groeten !

Gepost door: willy | 21-11-10

...mooi zich op "verlichting"...hoe doen ze het? groetjes ENER

Gepost door: Rene Vanoirbeek | 21-11-10

Waauw dat is echt schitterend!
Nog een fijne zondag,
grtjs

Gepost door: Vanessa | 21-11-10

Wat mooi, het zijn als parels in een galerij. Teer licht.

Gepost door: Joke | 21-11-10

Dat is gewoon schitterend daar. Bedankt dat ik kan mee genieten van dit lichtfeest !
Groetjes.

Gepost door: Dreke | 21-11-10

wow, wat een prachtige oosterse sfeereffecten...prachtig gewoon
denk dat ik je hervonden heb als je de Eric bent van destijds??? Iets andere look je blog van zwart naar wit...

fijne zondagavond

Gepost door: life angel | 21-11-10

fjew, dit is ronduit spectaculair!

Gepost door: pieterbie | 22-11-10

Dank allemaal voor het leuke commentaar en jullie bezoek!

Gepost door: Eric | 22-11-10

Schitterend initiatief van de stad Eindhoven, zoiets mogen ze hier in Antwerpen gerust ook eens organiseren lol, kan me best voorstellen dat t daar wemelt van de fotografen. Wow-effect !
Knappe serie, heel mooi in beeld gebracht, toppertjes !
Groetje,
AmaZony

Gepost door: AmaZony | 30-11-10

De commentaren zijn gesloten.