01-12-10

Lost Places 3 - HDR

Lost Places 3 - HDR

 

Weer wat tijd gehad om wat foto's van mijn shoot in Doel(B) uit te zoeken.

 

DoelHDR001.jpg

(Door op de foto's te klikken zie je ze in groter formaat)

 

Deze serie heb ik als HDR weergegeven om de sfeer in Doel extra te benadrukken. Ik zou er zo weer naar terug willen want volgens mij zie je het elke keer weer op een andere anier. Het was in ieder geval een heel aparte ervaring en velen gingen me al voor. Maar absoluut de moeite!!

 

DoelHDR002.jpgDoelHDR003.jpg 

 

Doel is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Beveren. Doel ligt in het uiterste noordoosten van de provincie, op de linkeroever van de Schelde, in de Scheldepolders van het Waasland, vlak bij de Nederlandse grens.

In de Wase dialecten noemt men het dorp "Den Doel". Doel raakte sinds de jaren zestig bekend door uitbreidingsplannen voor de haven van Antwerpen die het dorp zouden laten verdwijnen.

 

 

 

Het was tot 1977 een zelfstandige gemeente met een oppervlakte van 25,61 km² en telde in 1972 ca. 1300 inwoners. Op 31 december 2007 telde Doel nog 359 inwoners. De deelgemeente Doel omvat naast de dorpskern de gehuchten Ouden Doel, Rapenburg en Saftinge.

Verder hoort ook de Prosperhaven (dit is de haven van Prosperpolder) en De Schoof nog bij Doel. Net ten noorden van het dorp staat de kerncentrale Doel, die stroom levert aan afnemers in België, Nederland en Duitsland.

DoelHDR004.jpgDoel wordt voor het eerst vermeld in 1267 als "De Doolen". De precieze betekenis is onduidelijk, mogelijk verwijst het naar de "dalen" in de zin van uitgegraven zandhopen. In de middeleeuwen zouden De Doolen nog eilandjes in de Schelde geweest zijn. Het gebied rond Doel was oorspronkelijk veengebied en maakte deel uit van een brede oost-west georiënteerde veenzone over heel Zeeuws-Vlaanderen en het noorden van Oost-Vlaanderen. Vooral ten noorden van Doel, in wat nu het Verdronken Land van Saeftinghe is, was de veenlaag bijzonder dik. Vanaf de 13e eeuw werd in deze veenzone intensief turf gewonnen. Doel en omliggende gebieden behoorden oorspronkelijk toe aan de heer van Beveren, die de turfwinning stimuleerde. In 1571 werd Doel samen met Kieldrecht een afzonderlijke heerlijkheid.

De turfafgraving in het veen verlaagde op veel plaatsen het bodempeil en maakte het gebied kwetsbaar voor overstromingen. Tegelijk kwam de Schelde vanaf de 12e eeuw steeds sterker onder invloed van de Noordzee. Daardoor raakten Doel en andere noordelijke delen van het Land van Beveren vanaf de 14e eeuw regelmatig volledig overstroomd en werden dijken en polders aangelegd.

 

Heel het middeleeuwse polder- en turfwinningstelsel in de streek ging verloren bij catastrofale overstromingen in de 16e eeuw en de onderwaterzettingen om strategische redenen tijdens de Tachtigjarige Oorlog, voor het eerst bij het beleg van Antwerpen door Alexander Farnese. Doel en de Doelpolder werden vanaf 1585 bezet door de Staatse legers.

DoelHDR005.jpg

Tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) was de hele streek een desolaat gebied waar Scheldeoverstromingen en getijden vrij spel hadden. De dijken rond de Doelpolder waren echter nog rond 1567 extra versterkt en gedeeltelijk bewaard. Doel fungeerde als steunpunt in de oorlogslinies en ter hoogte van de huidige molen bevond zich een fort met een Hollands garnizoen. In 1614 gaven de Staten-Generaal van de Republiek der Verenigde Nederlanden de toestemming om Doel te bedijken en werd begonnen met de planmatige aanleg van het dorp en de polder. Doel en de Doelpolder vormden zeer lang de facto een eiland, omgeven door de Schelde, kreken en slikken. De vandaag nog bestaande Doelse Polderdijk in het noorden vormde de grens met latere inpolderingen en laat een deel van de contouren van het eiland nog goed zien.

Doel hoorde kerkelijk bij de parochie Kieldrecht en werd pas in 1792 een zelfstandige parochie. In dat jaar werd Doel ook toegewezen aan de keizer van Oostenrijk en kwam het definitief bij de Zuidelijke Nederlanden. Pas na de Belgische onafhankelijkheid werd Doel een zelfstandige gemeente.

 

Bron tekst: wikipedia

 

Commentaren

Goeie serie!

mooie composities en bewerkingen!

Gepost door: Dennis | 01-12-10

die leegstand van huizen hé mooi bewerkt.
En zoveel daklozen die we hebben . Klopt toch niet hé :-(

Gepost door: mich | 01-12-10

Aangrijpende foto's die de(en mijn) fantasie mateloos prikkelen. Hoewel Doel nooit mijn doel zijn zal.

Bedankt voor je reactie net.

Gepost door: danique | 01-12-10

Ja de geschiedenis van Doel kende ik al... maar Doel in hdr is nieuw voor me... Ben zowiezoo al geen hdr-fan dus heb hier wel wat moeite mee... Doel komt hierdoor als erg vuil, druk en chaotisch over, de stille verlatenheid en ellende die erin schuilt komt in deze hdr's minder naar voor. Je 2de foto met die fles in de focus vind ik dan weer wel 'n mooi standpunt, ... Persoonlijk zou ik ze dan eerder in zwart/wit omgezet hebben, maar dat is een persoonlijke voorkeur....
Is én blijft wel interessant om zien hoe andere fotografen Doel in beeld brengen en zoals je zelf zegt : iedereen ziet het anders en elke keer dat je terug gaat IS het ook anders...
Groetje,
AmaZony

Gepost door: AmaZony | 01-12-10

Prachtig Eric, je foto's zijn heel geslaagd!
Ja dit is zo als je je foto's op je pc ziet,
dan denk je die moest ik meer zus of zo genomen hebben!
Gr.
P-TER

Gepost door: P-TER | 02-12-10

Is en blijft een spijtige zaak, Doel was een gezellig dorp.
Zondag's kwam er veel volk uit het Antwerpse naar de restaurants en café's .... wandelen op de dijk...
Mooie foto's en HDR's. Kan je zomaar in die huizen binnen ? Nu aan die ontacten zou ik mijn batterij niet gaan opladen...

Erwin.

Gepost door: Erwin | 02-12-10

Jij laat Doel weer op een heel andere manier aan ons zien. Knappe foto's in HDR, geeft een heel aparte benadering en sfeer weer van de omgeving.
Fijne dag,
grtjs

Gepost door: Vanessa | 02-12-10

goeiemorgen eric,
een prachtige serie indrukwekkende foto's,
wat een spannende bezigheid is dat toch hé:-)

maak er een fijne dag van

Gepost door: klaproos | 02-12-10

sfeervolle foto's van het verval van Doel...

wel jammer dat het zover moest komen

groeten

Gepost door: willy | 02-12-10

heel indrukwekkend .....

Gepost door: merel | 02-12-10

Goeie reportage. Goeie HDR bewerking. Nog van dat ....

Gepost door: Paul | 02-12-10

Leegstand en verkrotting, verlaten huizen... Erg...
Wel mooie opnames !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 02-12-10

Prachtige foto's. Doel doe ik binnenkort ook terug. Ben er eind vorig jaar nog geweest, maar eerder voor de muurschilderingen. De binnenkanten moeten ook prachtig zijn. Eigenlijk zonde dat dat daar allemaal maar leegstaat terwijl er zoveel daklozen zijn. Die zouden hier makkelijk de winter kunnen doorbrengen !

Gepost door: Johnny De Ceulaerde | 02-12-10

Elke fotograaf geeft zijn eigen impressie van Doel, en dat is heel mooi natuurlijk. Je gebruikt hdr om je eigen voorkeur en emotie van het moment weer te geven, ook dat is heel mooi. Die fles bijvoorbeeld, die is echt super. Wat een dynamiek en drama zit hierin verweven !
Persoonlijk had ik de andere hdr's liever in zwart/wit gezien, omdat daarin de ruis door het opblazen van de kleuren beter tot zijn recht zal komen. De ruis wordt dan een artistieke korrel :-) (maar da's mijn eigen idee he). Jij bent de fotograaf, de kunstenaar. Als jij het zo wil brengen, dan moeten we dat respecteren. En dat je goed bezig bent, dat moeten we niet meer vertellen he :-)

Gepost door: Dirk | 02-12-10

go, dat heb je prachtig in beeld gebracht of hoe iets vervallen toch ongelooflijk veel sfeer kan hebben. Bedankt ook voor de info over dit gebied.

lve grtjs

Gepost door: life angel | 03-12-10

prachtige reeks, zou ook graag eens foto's gaan nemen in die buurt....

Gepost door: David van der smissen | 07-12-10

Eén woord: fantastisch.....

Gepost door: Tarkus | 08-12-10

Prachtig, man, toch enkele mooie staaltjes van HDR.
Wil ik ook nog eens gaan doen, maar er kruipt net een beetje te veel tijd in.

Gepost door: pieterbie | 10-12-10

De commentaren zijn gesloten.