08-04-10

Struikadder

Struikadder

 

Een maatje van me heeft een groot terrarium met daarin een giftige Struikadder, officiele naam: Philodryas Baroni.

 

Philodryas Baroni

Herkomst: Zuid-Amerika

Habitat: Bosrijke gebieden met een relatief hoge luchtvochtigheid

De 1.60 tot 2.00 meter lange Philodryas baroni is een snelle en lenige boombewoner.
Vrouwtjes worden langer en iets dikker dan mannetjes.

Het gaat hier om een opistoglyphe slang, een slang die giftanden heeft die verder naar achteren in de bek geplaatst zijn (ter hoogte van de ogen).
Het gif van deze slang is niet erg gevaarlijk en kan hooguit wat zwelling en allegische bijverschijnselen veroorzaken.
Het gif is dan ook enigszins vergelijkbaar met het gif van de haakneusslang (Heterodon nasicus).

De struikadder is over het algemeen groen van kleur, maar blauwgekleurde exemplaren komen ook voor.
In veel gevallen lopen er drie donkere strepen over de flanken en de rug, die meestal niet verder doorlopen dan op de helft van het lichaam.
De andere twee strepen beginnen al bij de neus.
Opvallend is aan de neus, dat deze onhoog lijkt te wijzen. Dit is bij volwassen dieren duidelijker dan bij jonge dieren.
De naam "langneusadder" wordt ook nog wel eens gebruikt, hoewel er geen enkele (direkte) verwantschap met adders bestaat.

De Philodryas Baroni eet ongedisciplineerd alles wat hij pakken kan; reptielen (voornamelijk hagedis-achtigen), vogels, knaagdieren en indien nodig soortgenoten...
Kleinere prooidieren worden gewoon levend opgeslokt, middelmatige prooidieren worden indien nodig nog gewurgd.
Vanwege het feit dat het gaat om een zeer snelle en aktieve slang, is de stofwisseling van dit dier erg snel, waardoor een zeer frequent gegeten moet worden.
Hierdoor wordt het dier ook wel aangemerkt als zeer vraatzuchtig, hoewel jonge dieren vaak moeilijk aan het eten te krijgen zijn.

Na een winterrust van ongeveer 10 weken, volgt er een paring.
Eieren worden meestal afgezet tussen maart en mei, het gaat dan meestal om 12 - 20 eieren, welke na 55 - 60 dagen uit komen.

 

Bron bovenstaande tekst: Stichting TCN.

 

P1.

 

decoration

17-03-10

Lente in de bol!!

Lente in de bol!!!

 

Het is even een tijdje wat rustiger geweest op mijn blog. Dit omdat ik de foto's van het natte winterweer wel een beetje gehad heb. Ik was ff toe aan de eerste zonnestralen en wat kleur op mijn netvlies!!!

Vandaag was die kans......Bij entree van de begraafplaats in Boxtel Stonden de Crocussen prachtig open en te genieten van de eerste zonnestralen, een prachtig en vooral kleurrijk spectacel.......

Vanaf nu pakken we het weer een beetje op want ik kan niet wachten om er met een lekker zonnetje weer op uit te trekken!!!

 

De Crocus

 

Crocus is een geslacht van planten uit de familie Iridaceae, dat 88 soorten omvat, waar een derde deel herfstbloeiers is.

De krokussen zijn vooral afkomstig uit de bergen rond de Middellandse Zee. Het grootste aantal soorten zijn afkomstig uit de Balkan en Klein-Azië, met uitzondering van Crocus vernus (L.) Hill, die men tot Centraal-Europa aantreft (Alpen en Karpaten), en een paar soorten zoals Crocus alatavicus Semenova & Reg. en Crocus korolkowii Regel ex Maw, die afkomstig zijn uit de bergen van Centraal-Azië.

 

P1.

 

decoration

 

 

P2.

 

decoration

 

 

P3.

 

decoration

 

 

P4.

 

decoration

 

 

P5.

 

decoration

 

 

P6.

 

decoration

 

 

P7.

 

decoration

 

 

P8.

 

decoration

17-10-09

Beschadigd

Beschadigd

 

Vorige week tijdens mijn wandeling in natuurgebied de Kampina te Boxtel spotte ik deze vlinder. Prachtig beestje maar wel wat gehavend, jammer van zijn mooie vleugels....

 

decoration