25-11-10

Lost Places

LOST PLACES

 

Afgelopen zondag ben ik samen met een maatje naar Doel(B) geweest voor een Urban Shoot.

Wat is het vreemd zeg om in een compleet verlaten stadje te lopen en de gebouwen van binnen en van buiten te bekijken. De sfeer die daar hangt is bijna 'Creepy'

Moet de foto's nog uitzoeken maar hier vast een voorproefje.....

 

DoelBelgie006.jpg

Je komt in Doel de meest gekke dingen tegen, elk gebouw heeft wel weer wat anders.....

Een verlaten loods met daarin een driewieler waar vroeger nog een kind op gespeeld heeft kan dus ook een mooi plaatje opleveren...

 

DoelBelgie001.jpg

 

Binnenkort meer shots.....

 

 

 

24-11-10

Divina Aurora Sella

Divina Aurora Sella

 

Na de terugkomst van de wandeling Sella-Relleu heb ik me wat opgefrist en ben daarna naar de 'Plaza Major' gegaan om de Parade van die dag te gaan bekijken.

AuroraParade009.jpg

 

Het beeld van de Heilige Aurora (Divina Aurora), wat een dag eerder naar de kerk gebracht was, werd tijdens deze parade de kerk weer uitgehaald

Alle inwoners van Sella hadden zich verzameld op de 'Plaza Major' in afwachting tot de parade zou gaan beginnen.

Hiernaast draagt men een doek met de beeltenis van de heilige Aurora vanuit de kerk naar buiten.

Een hele stoet mensen volgt dan met in hun hand kaarsen.

Diverse liederen worden tijdens deze parade ten gehore gebracht.

 

 

 

 

AuroraParade001.jpg

 

Op de foto rechts is te zien dat het beeld door de dragers de kerk uit word gedragen. De plaatselijke priester direct daar achter en dan kan de parade door de smalle straten van Sella beginnen.

Prachtig beeld om te zien wat op een mooi plateau staat met bloemen en kaarsjes als versiering.

 

 

 

 

 

 

AuroraParade003.jpg

 

 

Tijdens de parade door de smalle straten heerst er een kalme sfeer en ik moet zeggen dat dit erg indrukwekkend is om zo van dichtbij te zien en mee te maken.

De Priester volgt het beeld door de smalle straat de trappen op omhoog.

 

 

 

 

 

 

Op onderstaande foto zie je een Politieofficier die samen met de Burgemeester van Sella aan de parade deelneemt........... Ik hoor sommige al denken.........."de burgemeester????".......Ja inderdaad, die knappe mevouw(begin 30) is inderdaad de burgemeester van het plaatsje Sella.

 

AuroraParade004.jpg

 

De gehele 'Plaza Major' is gevuld met mensen en de plaatselijke harmonie speelt typisch Spaanse muziek.

 

AuroraParade005.jpgAuroraParade006.jpg

 

Ik kreeg ook nog de gelegenheid de Burgemeester te portreteren zoals te zien is op de foto links.

 

 

 

Rechts zie je kinderen die wat spelen voor de ingang van de kerk.

 

 

 

 

 

AuroraParade007.jpgAuroraParade008.jpg

 

Een prachtig gezicht om de parade langs te zien komen bij het invallen van de avond.

 

Op de foto rechts zie je wederom de burgemeester, die goed beveiligd door twee Politiemensen, met de parade meeloopt.

 

Voor mij wederom een gelaagde dag tijdens de Fiestas in Sella.

22-11-10

Sella-Relleu Walk

Sella-Relleu-Sella Walk

 

Na een leuke eerste dag in het plaatsje Sella waar de jaarlijkse Fiestas in volle gang waren besloten om vandaag de rust op te zoeken.

WalkSellaRelleu001.jpgTijdens het ontbijt, op het grote dakterras van de villa, in overleg met de andere gasten besloten om de route Sella-Relleu-Sella te gaan lopen.

Dit zou een mooie route zijn van een paar uur dwars door de bergen, over smalle paden, naar een plaats genaamd Relleu.

De routebeschrijving de ik uit de map van wandelingen had gehaald was geplastificeerd en werd ondersteund door foto's van belangrijke punten tijdens de route.......(dan zou zelfs ik niet meer hoeven verdwalen)

Stoer

Na het dorp verlaten te hebben direct via stijle paden het prachtige natuurgebied Sierra Aitana ingegaan om aan de route naar Relleu te beginnen.

WalkSellaRelleu002.jpgNa een half uur gelopen te hebben werd ik dan ook beloond met een prachtig uitzicht. Op de foto hierboven zie je het gebied voor je met heel herkenbaar de Puig Campana (de berg met de spleet in het midden). De Puig Campana(1406m) is de tweede hoogste berg aan de Costa Blanca en maakt onderdeel uit van het natuurgebied Sierra Aitana.

Op de foto links is goed te zien dat het begin van de dag een beetje heiig begon. Als je goed kijkt dan zie je aan de horizon de zee en Benidorm liggen. Het terrein kenmerkt zich verder door de vele terrassen die de irrigatie ten goede komen.

Irrigatie is de kunstmatige winning en verdeling van water met het oog op toevoeging van water aan landbouwgewassen wanneer de regen schaars is, zodat er betere opbrengsten mogelijk worden.

WalkSellaRelleu003.jpgNaast de terrassen die je veelvuldig tijdens de route tegenkomt zijn er ook de markante Amandel- en Olijfboomgaarden.

Dit is voor vele spanjaarden nog steeds een bron van inkomsten.

In deze streek kun je dan ook verschillende plaatselijke lekkernijen krijgen die zijn gemaakt van de producten die men hier op de boomgaarden verbouwd.

Het mooie van deze route is dat elke keer als je boven op een heuvel aangekomen bent je view totaal anders is.

Wat soms ook loont is om een achterom te kijken, je ziet het dan op een totaal andere manier.

Door de warmte, tussen de 25-28 graden, had ik mijn tempo ook maar aangepast. Voldoende drinken is dan ook het sleutelwoord.

WalkSellaRelleu004.jpgGelukkig had ik tijdens de route een prima routebeschrijving want veel richtingaanwijzers kom je onderweg niet tegen.

Deze trof ik op ongeveer de helft van de route. Wel moet ik zeggen dat de route, zoals je dat ook hier gewend bent, verder wel met kleurcodes is aangegeven.

Maar doordat de natuur zo overweldigend is en ik graag rondkijk wat er allemaal te zien is kwam het regelmatig voor dat ik die kleurcodes niet eens zag.

Gelukkig kon ik dan terugvallen op de routebeschrijving die ik bij me had.

 

De paden waar ik over liep waren smal, soms dicht begroeid.......dat zorgde dan ook weer voor de nodige schrammen van de struiken waar je doorheen loopt. Verder was het een wirwar van krekels die voor je weg schieten als je over de paden loopt.

WalkSellaRelleu005.jpgWalkSellaRelleu006.jpg

Na enige tijd gelopen te hebben kon ik de eerste bebouwing weer zien. Het dorpje wat op de foto links te zien is heet Relleu.

Relleu had in 2009 zo'n 1260 inwoners en is gebouwd in een dal wat word omgeven door diverse bergen waaronder de Cabezón de Oro de hoogste is met zo'n 1207 meter.

Heel markant zijn de witte huizen aan de rand van het dorp die op de foto rechts en op de foto hieronder te zien zijn. Het dorp oogt rustig en netjes.

Diverse huizen/appartementen staan te koop en wachten op hun nieuwe eigenaar.

 

 

WalkSellaRelleu007.jpg

(door op de foto's te klikken kun je ze in groter formaat bekijken)

 

WalkSellaRelleu008.jpgNa de witte huizen gezien te hebben mijn route vervolgd naar het oudere en wat minder moderne centrum van Relleu.

Een prachtig dorp met vele smalle straatjes die veelal sterk hellend door het dorp heen lopen. Vandaag is het zondag en wat opvalt is dat het er erg rustig is. Op een plein wat ik passeerde verzamelden de mensen van het dorp zich om met elkaar een praatje te maken.

Ik als toerist, uitgerust met rugzak, camera en te ruige zonnebril viel dan ook meteen op en werd regelmatig vriendelijk begroet.

De mensen zijn er vriendelijk en ik ben na een drankje in een plaatselijk bar nog even wat smalle straatjes ingelopen om de echte spaanse sfeer te proeven.

Na ongeveer een half uur besloten om aan de route terug naar Sella te beginnen.

De zon was op dit moment op volle sterkte en heb mezelf dan ook flink moeten insmeren met zonnebrand.

 

Na het dorp verlaten te hebben heb ik mijn tempo wat aangepast in verband met de warmte. Mijn waterreserves had ik in Relleu weer aangevuld en ik begon aan de route terug.

WalkSellaRelleu009.jpgWalkSellaRelleu010.jpgNa ongeveer 15 minuten lopen zit je dan ineens weer in het ruige terrein. Smalle paden, mooie vergezichten en diverse insecten wisselen zich in rap tempo af.

Zo af en toe moest ik dan ook mijn route raadplegen om niet te verdwalen. Zeg nu zelf......dat ziet er toch best intelligent uit......

 

Het ruige terrein leende zich ook uitstekend voor mijn hobby........dus al klikkenderwijs met mijn camera op scherp mijn weg vervolgd om uiteindelijk weer in Sella uit te komen.

WalkSellaRelleu011.jpg

 

Al diverse malen had ik tussen de rotsen hagedissen weg zien schieten. Na een aantal pogingen gedaan te hebben om er eentje op de foto te zetten gaf ik bijna de moed op.

Ineens deed zich de kans voor om er eentje te fotograferen die op zijn gemak van de warmte in de zon genoot.

Wat me direct opviel is dat de hagedis een stuk van zijn staart niet meer had. Maar hij/zij leek daar geen probleem mee te hebben.

Toen ik te dichtbij kwam schoot de hagedis ineens weg en ik, zo blij als een kind, ben ook weer verder gegaan.

 

Vlak voor het einde van de route zag ik het dorp Sella al weer liggen en ook hier even een korte stop gemaakt om het dorp te fotograferen. Zeg nu zelf..........dat ziet er toch allemaal prachtig uit!

 

WalkSellaRelleu012.jpg

 

Al met al een prachtige route die ik iedereen kan aanraden die ooit deze streek eens bezoekt. In de directe omgeving zijn dan ook tal van dit soort routes te lopen. Voor de beginner was dit een vrij pittige route maar met enige training is hij prima te doen.

Er zijn diverse routes te volgen voor de leek en voor de wat getrainde wandelaar. Dus voor elk wat wils!!!

 

 

 

20-11-10

GLOW - Eindhoven

GLOW

International Forum of Light in Art and Architecture
Eindhoven 2010 5de editie, thema: ‘(Re-)Discovering Eindhoven’


Door de inzet van CityDynamiek Eindhoven, veranderde van 6 tot en met 13 november 2010, het centrum van Eindhoven weer in een forum van interventies, installaties, performances en evenementen gebaseerd op het fenomeen kunstlicht.


EHVGlow002.jpg

Thema 2010: ‘(Re-)Discovering Eindhoven’

Als de nacht valt verandert het beeld van de stad. Een deken van daglicht dat alles in eenzelfde licht zet maakt dan plaats voor eilanden van licht. Fel verlichte etalages en gevels, lichtreclames, koplampen van passerende auto’s en verkeerslichten worden als signalen ervaren in een achtergrondruis: het schijnsel over straten, pleinen en paden veroorzaakt door de openbare verlichting. De nacht - hét domein van de fantasie en magie – in Eindhoven vormt het podium voor GLOW 2010.

 

EHVGlow001.jpg

‘(Re-)discovering Eindhoven’ zet bekende stedelijke ruimtes door middel van kunstlicht in een ander perspectief en belicht onverwachte plekken in de binnenstad. GLOW 2010 richt zich daarmee op locaties die de verbeelding van kunstenaars prikkelen. Bekende situaties krijgen een nieuwe betekenis en voor de bewoners van de stad worden plekken die onzichtbaar zijn of genegeerd worden vanwege hun obscure karakter door licht onthuld. Denk daarbij aan duistere hoekjes met afvalcontainers en schamele achterkanten van luxe winkelfaçades, met afvoerpijpen, airco’s, bewegingsdetectoren, beveiligingshekken en nooduitgangen. Overdag levenloos en oninteressant, in de nachtelijke uren zinnenprikkelend, onherbergzaam en soms onheilspellend. Deze locaties stimuleren de verbeeldingskracht van kunstenaars en inspireren ze in hun zoektocht naar de zichtbare en verborgen stedelijke identiteit.

EHVGlow003.jpg

‘(Re-)discovering Eindhoven’ toont de stad in andere gedaantes. De stad als ruimte voor retoriek, vertelling, herinnering, dialoog en zelfreflectie. GLOW 2010 toont kunstenaars die de betovering terugbrengen in de binnenstad door lichtobjecten toe te voegen aan het bestaande straatbeeld. Verleidingstechnieken en drama worden daarbij niet geschroomd. Andere kunstenaars bouwen aan hun eigen vertelling en maken daarbij gebruik van materialen die zij vinden in de omgeving. Een aantal gaat een dialoog aan met de omgeving door gebruik te maken van bestaande muurvlakken die dienst doen als reusachtige projectieschermen. Anderen buiten het interieur uit van een bestaand gebouw voor hun persoonlijke ontdekkingstocht.
Eén ding hebben allen gemeen. Op diverse locaties verschijnt iets dat van het gewone afwijkt, iets dat een verrassing kan zijn of wellicht een klein wonder. Iets dat opmerkzaamheid aantrekt en vasthoudt, als vreemd ervaren wordt en mogelijk niet direct te doorgronden is. Maar ieder kunstwerk zet gedachten en gevoelens over een plek in beweging met behulp van de magische kracht van licht.

Bron tekst: http://www.gloweindhoven.nl/

 

Een prachtig evenement wat veel fotografen vanuit heel Nederland en zelf van buiten Nederland trekt. Een wirwar van fotograferende mensen en statieven door de gehele stad. Dit was voor mij de eerste keer op dit evenement en ik kan het elke fotograaf aanraden hier volgend jaar van te komen genieten.

 

Sella 2 Ochtendgloren

Sella 2 Ochtendgloren

 

Na een ietwat korte eerste nacht in Sella vroeg eruit gegaan om de zonsopkomst mee te maken. Vanaf het balkon van de villa had ik een eerste klas view.

SellaOchtend003.jpg

Deze ochtend werd ik verschillende keren opgeschrikt door gigantische knallen (ongeveer 08:00 uur 's-ochtends)

Hiernaast zie je het effect na een grote knal. De rook is van het knalvuurwerk wat de jeugd op zowat elk moment van de dag afsteekt.

Doordat Sella tegen een heuvel is gebouwd en omringd door bergen klinken de knallen nog eens extra hard en galmen lekker door.

Met een kop koffie op het terras van de Villa kon ik rustig wakker worden en genieten van de zonsopkomst.

 

(Door op de foto te klikken zie hem in groter formaat)

 

Kort voor het onbijt genoot ik van de mooie zonsopkomst. Doordat de villa waar ik verbleef het hoogst gelegen gebouw is van Sella had ik een prachtige view over de bergen, het dorp en het dal.

SellaOchtend002.jpgSellaOchtend001.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

(klik op de foto's voor groter formaat)  

 

Na wat foto's geschoten te hebben van de indrukwekkende zonsopkomst heb ik genoten van een heerlijk ontbijt. Alles was door de eigenaren van de Villa klaargezet en het ontbrak je aan niets. Eigen gebakken brood, alles vers(elke dag) en de schitterende view maakte elk ontbijt een feest.

Na het ontbijt ben ik me klaar gaan maken voor de eerste wandeling die ik zou gaan maken. In overleg met andere gasten heb ik besloten om de wandeling Sella-Relleu-Sella te gaan maken. 

Na ongeveer een 15 minuten gelopen te hebben om aan de start van de route te beginnen had ik een prachtig zicht op het dorp.

 

SellaOchtend004.jpg         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste wandeling was werkelijk fantastisch en daar zal ik dan ook een apart verslag van maken.

 

19-11-10

Sella - Spanje

Sella

Sella is een gemeente in de Spaanse provincie Alicante in de regio Valencia met een oppervlakte van 38,72 km². In 2007 telde Sella 639 inwoners.

Op dit moment zullen er niet veel meer inwoners zijn. Het Spaanse bergdorp is populair bij natuurliefhebbers, wandelaars, bergbeklimmers en Fietsers.

Jaarlijks worden hier begin oktober de Fiestas Patronales ter ere van de Divina Aurora gehouden.

Deze Fiestas(feesten) luiden het einde van de amandeloogst in en duren 5 dagen.

 

SellaBloemenParade001.jpg

 

Tijdens mijn eerste dag viel ik meteen met mijn neus in de boter en kon direct het echte spaanse leven van heel dichtbij meemaken.

Benny, één van de eigenaren van de villa waar ik verbleef, had me opgepikt in het plaatsje Villajoyosa en na een indrukwekkende rit kwamen we rond het middaguur aan in Sella.

Na het wegbrengen van mijn bagage ben ik direct het dorpje in gegaan omdat de 'Bloemenparade' zou gaan beginnen.

 

 

Door de smalle straten van dit bergdorpje trekken de inwoners langs een bepaalde route naar de kerk die te vinden is op de Plaza Major(dorpsplein).

SellaBloemenParade002.jpg

 

Het complete dorp is tijdens deze Fiestas prachtig versiert en er heerst een kalme, vriendelijke en vooral erg open sfeer.

Dit is het spaanse leven zoals je dat niet vaak meer ziet. Geen of weinig toeristen. De gebruiken zoals die horen bij een echt Spaans dorpje, de mensen, de versieringen, de smalle straatjes en niet te vergeten de authentieke Spaanse muziek.

De sfeer die de smalle straatjes uitstralen is niet met een pen te beschrijven. Dit moet je echt meemaken en op je laten inwerken.

 

 

SellaBloemenParade003.jpg

 

Wat een prachtig gezicht als de parade door de smalle straatjes trekt op weg naar de Plaza Major.

De inwoners die het gade slaan vanaf hun kleine balkonnetje en het op hun manier tot zich nemen.

De hele dag hoor je naast de muziek, die door verschillende muzikanten word gespeeld, ook flinke klappen van het knalvuurwerk wat de jeugd afsteekt.

Het lijkt ook wel of de knallen in Spanje harder gaan dan wij hier kennen. Maar het heeft ook wel wat. Je weet namelijk nooit wanneer zo'n ding afgaat en dat is best wel eens schrikken.

 

 

 

Na een mooie route door de vele smalle straatjes van het dorp komt de gehele parade aan op de Plaza Major.

Hier word nog wat muziek gespeeld en aansluitend worden de bloemen als offer gebracht naar de heilige Aurora(beschermheilige) in de kerk die naast het dorpscafe gesitueerd is op de Plaza Major.

SellaBloemenParade004.jpg

Het mooie van het plaatsje Sella is dat het niet ver van de kust ligt en je hier echt het Spaanse gevoel meekrijgt. Je bent in een 45-50 minuten rijden in Alicante of Benidorm. Dus Sella is een ideale uitvalsbasis voor als je een dagje strand zou gaan willen doen.

Voor mij was dit niet nodig omdat mijn doel was de omgeving te verkennen en het dorp en zijn inwoners te leren kennen.

Het is heel indrukwekkend om als toerist tussen de spanjaarden te staan op de Plaza major en te genieten van hun gebruiken en rituelen.

 

 

SellaBloemenParade005.jpgOp de foto links, Zie de parade die net aan is SellaBloemenParade006.jpg gekomen op de Plaza major. Achteraan is de kerk te zien waar de bloemen als offer gebracht worden aan de Heilige Aurora.

 

Rechts op de foto zie traditionele kledij die tijdens de Fiestas word gedragen door de plaatselijk bevolking. Zeg nu zelf......dat ziet er toch geweldig uit!

 

Voor mij was dit nu al een eerste geslaagde dag van mijn verblijf in Sella.

 

18-11-10

Zoom in Utrecht

Voor alle foto-liefhebbers.

Volgende week in Utrecht:

 

Zoom.JPGHet evenement voor de Digitale Fotograaf word gehouden op 27 en 28 november a.s. in de Jaarbeurs te Utrecht.

meer informatie: http://www.zoomexperience.nl/

 

 

Ik ga me hier orienteren voor een nieuwe camera. Heb al een aantal modellen die ik eens nader ga bestuderen.

 

Misschien tot ziens in Utrecht!

 

 

13:05 Gepost door Eric SPM in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |