23-01-11

Kampina Huisvennen

Kampina Huisvennen.

 

Vorige week tijdens wandeling van Boxtel, door de Kampina heen, naar Oisterwijk maakt ik dezse foto van de huisvennen die we tegenkwamen op begin van de route.

Door de dreigende lucht die links en rechts wat plaats ging maken voor wat opklaringen gaf dit een hele mooie sfeer. In tegenstelling tot de vorige foto is dit geen HDR.....

 

Kampina002.jpg

 

06-01-11

Mystic Myst 3/3

Mystic Myst 3/3

 

De laatste in de serie Mystic Myst.....

 

Mist012.jpg

 

Mist013.jpg

Mist014.jpgMist011.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Door op de foto's te klikken kun je ze in wat groter formaat bekijken....

 

 

 

 

Mist015.jpg

 

 

 


17-12-10

Beach Walk 2

Beach Walk 2

 

Nog wat tijd gehad om wat foto's van Ameland verder uit te zoeken.....

 

AmelandStrandvervolg002_fhdr.jpg

 

Onderstaande foto weer een extra laag standpunt genomen..........

 

AmelandStrandvervolg001_fhdr.jpg

De zon die probeert om door het dikke wolkendek heen te breken........

 

AmelandStrandvervolg003_fhdr.jpg

16-12-10

Beach Walk - Ameland

 

Beach Walk - Ameland                ( Door op de foto's te klikken zie je ze in groter formaat )

 

Afgelopen zondag, op Ameland, dik aangekleed met sjaal, muts en handschoenen een wandeling gemaakt vanuit het dorp Nes, via de duinen, naar het dorp Buren.

De getoonde reeks foto's zijn allen gemaakt op het strand tussen Nes en Buren in.....

 

ZondagAmeland001.jpg

 

Dreigende luchten boven Ameland gaven ook deze koude dag weer een bijzondere sfeer. De sterke zeewind die kun je aan het duingras aflezen op bovenstaande foto.

 

 

ZondagAmeland002.jpg

 

 

Alle foto's zijn in een tijdsbestek gemaakt van zo'n 45 minuten. De luchten, kleuren en de windrichting veranderde constant. Leuk....want je kunt in korte tijd veel experimenteren.....

 

ZondagAmeland003.jpg

 

Door de sterke zeewind was ook de zee lekker ruig. Voor de foto links heb ik dit lage standpunt gekozen om het zeeschuim wat achterblijft, nadat de golven het strand bereikte, hoofdonderdeel te maken van mijn compositie...

Ook is op deze foto te zien dat de dreigende lucht al wat doorbroken wordt en de helder blauwe lucht maakt zijn opmars....

 

 

( klik op de foto's voor groter formaat )

 

ZondagAmeland004.jpg

 

Op de foto rechts lijkt het zelfs bijna zonnig te gaan worden, maar schijn bedriegd, niet lang erna voert de dreigende lucht weer de boventoon....

Naast de blauwe lucht is ook te zien dat de zee niet zo rustig is door de sterke zeewind.....

Lekker uitwaaien tijdens zo'n wandeling en genieten van al het moois........wat heb je nog meer nodig.....

 

 

 

Na weer een tijdje gelopen te hebben kwamen we een, voor ons toen nog onbekende, watervogel tegen. De naam van deze vogel is de "DrieteenStrandloper"

De drieteenstrandloper (Calidris alba) is een vogel uit de familie van snipachtigen (Scolopacidae). De dieren worden ongeveer 20 centimeter groot. In de winter bevinden ze zich aan zandstranden, waar ze achter de afrollende golfjes aan rennen. Om te broeden trekt de soort naar de noordelijke toendra.

In de zomer zijn drieteenstrandlopers roestkleurig en hebben ze een witte buik. In de winter worden ze grijswit en hebben ze een zwarte vlek op de voorvleugel.

In Nederland en België komen drieteenstrandlopers in de winter voor. (bron uitleg Calidris Alba = wikipedia)

 

Wandeling zondag005.jpg

 

Grappig gezicht is hoe deze vogel zich over het strand verplaatst. Ik kon dan ook niet wachten tot ik erachter was wat de naam van deze watervogel was.

Ook voor onderstaande foto heb ik weer een laag standpunt gekozen. De lucht die zich doortekend op het strand en het achtergebleven zeewater geeft een mooie rustige blauwkleurige sfeer....

 

ZondagAmeland006.jpg

 

 

13-12-10

Ameland

Ameland - Friesland

 

Net terug van een lang weekend Ameland, Voor mij de eerste keer dat ik mocht vertoeven op dit wadden eiland. Het was fris, mooi, fotogeniek en zeker voor herhaling vatbaar.

De foto's moet ik nog sorteren maar dat doe ik komende dagen. Hier al vast een foto die een goed beeld geeft van de natuur die je tussen de verschillende plaatsen op het eiland zoal ziet. Deze foto is gemaakt in de duinen net achter het plaatsje Nes op Ameland.....

 

 

 

AmelandTrip001.jpg

 

 

(door op de foto te klikken zie je hem in groter formaat)

 

Binnenkort meer moois van Ameland...... Tot snel!

 

30-11-10

Strabrechtse Heide

Strabrechtse Heide - Geldrop

 

Afgelopen zondag vroeg uit de veren en de Strabrechtse Heide in het Brabantse Geldrop bezocht.

Het was ijzig koud, maar toch weer een goed moment voor wat foto's......

 

Onderstaande foto maakte ik in een bosperceel vlak voordat je de Strabrechtse op loopt. Door de opkomende zon en het verdampen van de bevroren grond, bladeren en bomen kreeg ik dit effect....

 

StrabrechtseHeide001.jpg

(klik op de foto's voor een groter formaat)

 

De Strabrechtse Heide

StrabrechtseHeide002.jpg

 

De Strabrechtse Heide is een natuurgebied van ca. 1500 ha in de gemeenten Heeze-Leende , Someren en Geldrop-Mierlo, grotendeels in beheer bij Staatsbosbeheer.

In juli 2010 werd een deel van de Strabrechtse heide getroffen door een natuurbrand die zo'n 200 hectare bos en heide aantastte.

 

 

 

 

StrabrechtseHeide003.jpg

In het Noordwesten sluit de Strabrechtse Heide aan bij de Braakhuizense heide, in eigendom van stichting Het Brabants Landschap; bij Heeze sluit het aan bij heidevelden op de Heerijkheid Heeze en de Herbertusbossen (ook eigendom van Het Brabants Landschap).

Het gebied valt gedeeltelijk onder de Habitatrichtlijn en de Vogelrichtlijn. In 2006 werd de Strabrechtse Heide samen met een deel van het dal van de Kleine Dommel aangewezen als Natura 2000 gebied onder de Natura 2000-gebiedsnaam Strabrechtse Heide & Beuven. Het in de gemeente Someren gelegen deel oostelijke van de heide heet van oudsher Lieropsche Heide.

 

De Strabrechtse en Lieropse Heide maakten tot het einde van de 19e eeuw deel uit van een groot heidegebied tussen de dalen van de Kleine Dommel en de Aa. Naar het noorden strekte de hei zich uit tot Nuenen (Molenheide, Collsche Heide, Refelingse Heide), ten zuiden van de weg Heeze-Someren liep de Somerensche Heide door tot aan het Weerterbosch en de Groote Peel.

In het begin van de 20e eeuw is het grootste deel van de heiden ten noorden en ten zuiden van de Strabrechtse heide omgezet in bos of landbouwgrond. Door de aanleg van de A67 werd de Strabrechtse hei gescheiden van het bosgebied tussen Geldrop en Mierlo. De plannen om de A2 ten oosten van Eindhoven te leggen, waardoor de Strabrechtse heide van het dal van de Kleine Dommel gescheiden zou worden, zijn niet doorgegaan.

StrabrechtseHeide004.jpg

Op de droge plaatsen staat struikhei en jeneverbes, op de natte plaatsen Dophei, Pijpenstrootjes, Gagel en Klokjesgentiaan. De vergrassing van de heide wordt tegengegaan door beweiding door een schaapskudde van de stichting het Kempens heideschaap , door maaien en door afplaggen. De heide wordt omgeven door bossen. De overgang naar het dal van de Kleine Dommel heeft een bijzondere vegetatie en is ook van belang voor verschillende diersoorten.

StrabrechtseHeide005.jpgStrabrechtseHeide006.jpgDe Strabrechtse Heide telt een groot aantal vennen. De meeste zijn ooit door uitwaaiing ontstaan. Het grootste ven, het Beuven, is zowel voor vogels als om de plantegroei van veel belang.

Het groeide vroeger door de aanvoer van voedselrijk water uit de Peelrijt snel dicht met riet.

Om dit tegen te gaan is een verbinding gegraven tussen Peelrijt en Kleine Aa, om dit voedselrijk water af te voeren. De Witte Loop stroomt uit het Beuven door de hei naar de Kleine Dommel.

 

 

 

Verder telt de Strabrechtse heide de volgende vennen: Scheidingsven, Waschven, Mosven, Kranenmeer, Beuven, het Rondvenneke, Maasven, Steenbleek, Henneven, Grafven, Witven, 's-Heerenven en Starven. Op de aangrenzende Braakhuizense heide liggen het Rootven, het Meerlomeer, het Kiezelven en het Slootjesven. Op de aangrenzende heide van de Herbertusbossen ligt het ven het Platvoetje.

StrabrechtseHeide007.jpg

Bron bijgevoegde tekst: wikipedia

 

Was weer een leuke, koude en toch prachtige wandeling. Ik was hier al eens eerder geweest en heb toen de route van Geldrop naar Heeze gelopen.

Deze dag wilde ik terug om foto's te maken met deze koude. Dat geeft toch vaak weer een heel andere kijk op de flora en fauna.

 

 

16-05-10

Beauty of nature

Beauty of Nature......

 

Wat kan de natuur toch mooi en zo verschillend zijn per jaargetijde.....

Vandaag er weer eens op uitgetrokken naar natuurgebied de Kampina te Boxtel. Steeds meer begin ik de schoonheid van dit prachtige natuurgebied te ontdekken.

Mijn beste vriend toonde me vandaag een hele andere kant van de Kampina. dit stuk was voor mij helemaal nieuw. Als kers op de taart spotte we ook een kudde wilde paarden. Al grazende.....liepen we tussen ze door en konden zo onze route vervolgen, een geweldig gezicht!!

Al met al.....weer een prima foto-dagje!

 

 

P1.

 

decoration

 

 

 

P2.

 

decoration

 

 

 

P3.

 

decoration