07-12-10

Lost Places 5

 

Lost Places 5

 

Omdat ik nogal enthousiast was over de sfeer in zwart-wit hier nog een paar shot van Doel(B)

Onderstaande shot gemaakt in één van de villa's die je in Doel kan vinden.....

 

 

Doel5.jpg

 

In dezelfde villa een trappengat van bovenaf gezien.........

 

 

Doel5-4.jpg

 

Ook de buitenkant van een huis kan het decor zijn voor een mooi sfeerplaatje.......

 

 

Doel5-2.jpg

 

 

Binnenkort ga ik met een foto-maatje van me op zoek naar een nieuwe Urbex locatie..........

Stiekem vind ik dit wel erg leuk om te doen en het is nog spannend ook, binnenkort meer!!!

 

 

 

05-12-10

Lost Places 4

Lost Places 4 - Doel(B)


Weer twee foto's van het plaatsje Doel(B)

De vorige serie was HDR om een bepaalde sfeer te creëren. Deze heb ik in Zwart Wit uitgevoerd om op een andere manier extra sfeer aan de foto mee te geven.

Via de achteringang één van de vele huizen in Doel naar binnen gegaan. Een verlaten gang was hier het decor voor deze foto.....


DoelZW002.jpg

(door op de foto's te klikken zie je een groter formaat)


Tijdens ons dagje Doel was het erg mistig. Bij de kerk aangekomen gaf dat meteen een heel aparte sfeer. De vogels die rond de kerk circelden waren daarbij de kers op de taart....


DoelZW003.jpg01-12-10

Lost Places 3 - HDR

Lost Places 3 - HDR

 

Weer wat tijd gehad om wat foto's van mijn shoot in Doel(B) uit te zoeken.

 

DoelHDR001.jpg

(Door op de foto's te klikken zie je ze in groter formaat)

 

Deze serie heb ik als HDR weergegeven om de sfeer in Doel extra te benadrukken. Ik zou er zo weer naar terug willen want volgens mij zie je het elke keer weer op een andere anier. Het was in ieder geval een heel aparte ervaring en velen gingen me al voor. Maar absoluut de moeite!!

 

DoelHDR002.jpgDoelHDR003.jpg 

 

Doel is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Beveren. Doel ligt in het uiterste noordoosten van de provincie, op de linkeroever van de Schelde, in de Scheldepolders van het Waasland, vlak bij de Nederlandse grens.

In de Wase dialecten noemt men het dorp "Den Doel". Doel raakte sinds de jaren zestig bekend door uitbreidingsplannen voor de haven van Antwerpen die het dorp zouden laten verdwijnen.

 

 

 

Het was tot 1977 een zelfstandige gemeente met een oppervlakte van 25,61 km² en telde in 1972 ca. 1300 inwoners. Op 31 december 2007 telde Doel nog 359 inwoners. De deelgemeente Doel omvat naast de dorpskern de gehuchten Ouden Doel, Rapenburg en Saftinge.

Verder hoort ook de Prosperhaven (dit is de haven van Prosperpolder) en De Schoof nog bij Doel. Net ten noorden van het dorp staat de kerncentrale Doel, die stroom levert aan afnemers in België, Nederland en Duitsland.

DoelHDR004.jpgDoel wordt voor het eerst vermeld in 1267 als "De Doolen". De precieze betekenis is onduidelijk, mogelijk verwijst het naar de "dalen" in de zin van uitgegraven zandhopen. In de middeleeuwen zouden De Doolen nog eilandjes in de Schelde geweest zijn. Het gebied rond Doel was oorspronkelijk veengebied en maakte deel uit van een brede oost-west georiënteerde veenzone over heel Zeeuws-Vlaanderen en het noorden van Oost-Vlaanderen. Vooral ten noorden van Doel, in wat nu het Verdronken Land van Saeftinghe is, was de veenlaag bijzonder dik. Vanaf de 13e eeuw werd in deze veenzone intensief turf gewonnen. Doel en omliggende gebieden behoorden oorspronkelijk toe aan de heer van Beveren, die de turfwinning stimuleerde. In 1571 werd Doel samen met Kieldrecht een afzonderlijke heerlijkheid.

De turfafgraving in het veen verlaagde op veel plaatsen het bodempeil en maakte het gebied kwetsbaar voor overstromingen. Tegelijk kwam de Schelde vanaf de 12e eeuw steeds sterker onder invloed van de Noordzee. Daardoor raakten Doel en andere noordelijke delen van het Land van Beveren vanaf de 14e eeuw regelmatig volledig overstroomd en werden dijken en polders aangelegd.

 

Heel het middeleeuwse polder- en turfwinningstelsel in de streek ging verloren bij catastrofale overstromingen in de 16e eeuw en de onderwaterzettingen om strategische redenen tijdens de Tachtigjarige Oorlog, voor het eerst bij het beleg van Antwerpen door Alexander Farnese. Doel en de Doelpolder werden vanaf 1585 bezet door de Staatse legers.

DoelHDR005.jpg

Tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) was de hele streek een desolaat gebied waar Scheldeoverstromingen en getijden vrij spel hadden. De dijken rond de Doelpolder waren echter nog rond 1567 extra versterkt en gedeeltelijk bewaard. Doel fungeerde als steunpunt in de oorlogslinies en ter hoogte van de huidige molen bevond zich een fort met een Hollands garnizoen. In 1614 gaven de Staten-Generaal van de Republiek der Verenigde Nederlanden de toestemming om Doel te bedijken en werd begonnen met de planmatige aanleg van het dorp en de polder. Doel en de Doelpolder vormden zeer lang de facto een eiland, omgeven door de Schelde, kreken en slikken. De vandaag nog bestaande Doelse Polderdijk in het noorden vormde de grens met latere inpolderingen en laat een deel van de contouren van het eiland nog goed zien.

Doel hoorde kerkelijk bij de parochie Kieldrecht en werd pas in 1792 een zelfstandige parochie. In dat jaar werd Doel ook toegewezen aan de keizer van Oostenrijk en kwam het definitief bij de Zuidelijke Nederlanden. Pas na de Belgische onafhankelijkheid werd Doel een zelfstandige gemeente.

 

Bron tekst: wikipedia

 

30-11-10

Lost Places 2

Lost Places 2

 

Toch weer even aan de slag gegaan met de foto's van Doel(Belgie). Deze vond ik wel een leuke sfeer hebben.

 

DoelBike.jpg

25-11-10

Lost Places

LOST PLACES

 

Afgelopen zondag ben ik samen met een maatje naar Doel(B) geweest voor een Urban Shoot.

Wat is het vreemd zeg om in een compleet verlaten stadje te lopen en de gebouwen van binnen en van buiten te bekijken. De sfeer die daar hangt is bijna 'Creepy'

Moet de foto's nog uitzoeken maar hier vast een voorproefje.....

 

DoelBelgie006.jpg

Je komt in Doel de meest gekke dingen tegen, elk gebouw heeft wel weer wat anders.....

Een verlaten loods met daarin een driewieler waar vroeger nog een kind op gespeeld heeft kan dus ook een mooi plaatje opleveren...

 

DoelBelgie001.jpg

 

Binnenkort meer shots.....